Granen

7 Alternatieve granen

Amarant

©Altergrain

Ontdek de 3 oertarwes

Oertarwes worden gedefinieerd als tarwesoorten die gebruikt werden door oude beschavingen. Meestal bedoelt men hiermee eenkoorn, emmer, khorasan en spelt. Alterbake onderzoekt enkel de eerste 3 granen.

Eenkoorn

Emmer

Khorasan

Eenkoorn (Triticum monococcum L. subsp. monococcum) is een diploïd (AA), gehuld graan. Het is de oudste voorouder van de tarwe zoals we die nu kennen. De korrel is kleiner en heeft een zachtere textuur. Bloem van eenkoorn is fijner en heeft een gele kleur. Door het hoge gehalte aan carotenen heeft eenkoorn verschillende gezondheidsvoordelen. Eenkoorn heeft een hoger proteïnegehalte en bevat meer mineralen.  De infofiche van  eenkoorn vind je hier.

Emmer (Triticum dicoccum Schrank) is een tetraploïd (AABB), gehuld graan. Het is een van de oudste gewassen ter wereld en bevat een hoog proteïnegehalte. Emmer is een goede bron van voedingsvezels, vitamine B2 en B3 en enkele mineralen zoals ijzer, zink, selenium, magnesium en fosfor. De infofiche van emmer vind je hier.

Khorasan (Triticum turgidum ssp. turanicum) is een tetraploïde (BBAA) graansoort. KAMUT® is een zeer specifieke vareïteit van khorasan en is een geregistreerd handelsmerk van Kamut international, Ltd. en Kamut Enterprises of Europe, bvba. Dit handelsmerk garandeert een proteïnegehalte tussen 12 en 18%, een seleniumgehalte tussen 400 en 1000 ppb. Verder moet KAMUT® biologisch geteeld worden en mag het niet genetisch gemodificeerd zijn. De infofiche van khorasan vind je hier.

Ontdek 3 pseudogranen

Pseudogranen zijn, zoals de naam doet vermoeden, geen echte granen. Het zijn dicotylen, in tegenstelling tot de meeste granen, zoals tarwe, die monocotylen zijn. Ze worden pseudogranen genoemd omdat ze in functie en compositie lijken op echte granen. Quinoa, boekweit en amarant zijn voorbeelden van pseudogranen.

Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), behoort tot de familie van de Chenopodiaceae en is afkomstig uit de Andes, voornamelijk Bolivië en Peru. Quinoa is zeer resistent tegen verschillende klimaat- en bodemcondities en wordt geprezen omwille van zijn goede nutritionele eigenschappen: het bevat meer vetten, proteïnen, voedingsvezels, vitaminen B1, B2, B6, C en E en mineralen, namelijk calcium, fosfor, ijzer en zink dan de meeste granen. Bovendien is quinoa glutenvrij en dus geschikt voor mensen met coeliakie.De infofiche van quinoa vind je hier.

Amarant (Amaranthus spp.) behoort tot de familie van de Amaranthaceae en werd al geconsumeerd door de Inca's, Maya's en Azteken. Er zijn ongeveer 60 verschillende variëteiten, waarvan sommige gebruikt kunnen worden in bakkerijproducten, zoals koekjes, brood of cakes. Amarant heeft een hoog proteïne- en oplosbare vezelgehalte en wordt aanzien als een (pseudo) graan met een hoge nutrittionele kwaliteit. Het heeft een hoog vitamine- en mineralengehalte, voornamelijk vitamine B2, B3, C, calcium en magnesium. Amarant is ook glutenvrij en dus geschikt voor mensen met coeliakie. De infofiche van amarant vind je hier.

Amarant

Boekweit (Fagopyrum esculentum) behoort tot de familie van de Polygonaceae en wordt voornamelijk geproduceerd in China, Rusland, Oekraïne en Kazakhstan. Er bestaan 2 variëteiten die geteeld worden afhankelijk van de regio: de gewone boekweit (F. esculentum) en de Franse boekweit (F. tartaricum). Boekweit heeft een gebalanceerde aminozuren samenstelling en is een belangrijke bron van mineralen: voornamelijk zink, koper, mangaan, kalium, natrium en magnesium. De aanwezige vitaminen zijn voornamelijk van de B groep. Boekweit is tevens glutenvrij. De infofiche van boekweit vind je hier.

Boekweit

Teff

Teff (Eragrostis tef Trotter) behoort tot de familie van de Poaceae  en is dus een echte graansoort. Het wordt voornamelijk geteeld in Ethiopië, maar omwille van zijn tolerantie tegen harde weersomstandigheden en ziekten kan teff overal ter wereld gecultiveerd worden. Teff is zeer klein en komt voor in verschillende kleuren, van melkwit tot donkerbruin. Het is voornamelijk rijk aan de mineralen calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan en zink en bevat veel essentiële aminorzuren. Teff is tevens glutenvrij. De infofiche van teff vind je hier.

Ontdek tritordeum

Tritordeum (x Tritordeum Ascherson et Graebner) is een nieuw, natuurlijk graan ontstaan door een kruising tussen wilde gerst (Hordeum chilense Roem. et Schulz) en harde tarwe (Triticum durum). Het graan heeft een aantrekkelijke, goudgele kleur en is goed bestand tegen droogte en warmte. Tritordeum bevat veel luteïne, oliezuur en tot 30% meer vezels dan gewone tarwe. Hoewel tritordeum 50-60% minder gluten bevat dan tarwe, is het niet glutenvrij en dus niet geschikt voor mensen met Coeliakie. De infofiche van tritordeum vind je hier.

Ontdek teff

Copyright Alterbake