Nieuws

Nieuws

Actueel

Vierde stuurgroepvergadering + workshops

Op dinsdag en woensdag 11-12 september 2018 koppelden we onze (inmiddels vierde!) stuurgroepvergadering aan een demo workshop met oude granen. In het nieuwe bakkersatelier van Alimento in de gebouwen van Syntra werden verschillende lekkere combinaties gebakken.

Interesse om zelf aan de slag te gaan? Op dinsdag/woensdag 23/24 oktober kan dat! Inschrijven kan via deze link op dinsdag en via deze link op woensdag!

ARCHIEF

 

Bekijk alle afgelopen evenementen, workshops en mijlpalen

Veldbezoek Zeeuws Vlaanderen

Derde stuurgroepvergadering

Gedurende de hele maand augustus zorgt Jeremy Cherfas voor podcasts over brood, (oude) tarwes en nog veel meer! Je kan ze hier beluisteren.

Op woensdag 4 juli ging Alterbake mee op veldbezoek in Zeeuws Vlaanderen. Verschillende oude granen werden uitgezaaid om de agrarische biodiversiteit en het levend erfgoed te behouden.

Op woensdag 20 juni vond de derde stuurgroepvergadering van Alterbake plaats. Op het programma deze keer? Wat meer te weten komen over de pseudogranen, nutritionele samenstelling van de alternatieve granen, tentoonstelling (en proeven!) van de broden gebakken door Guido (Alimento) en Ludovic (Abatec) met oertarwes en een veldbezoek op de proefvelden van Altergrain!

Tritordeum wint Sustainability Award in categorie ingrediënt

Tritordeum heeft de Sustainability Award in de categorie ingredient toegekend gekregen. Dat is bekendgemaakt tijdens de Sustainable Foods Summit, die donderdag 7 en vrijdag 8 juni plaatsheeft in Amsterdam. Lees hier verder.

Alterbake op CropExplore

Op 14 maart 2018 ging CropExplore van start, een project van Flanders' FOOD dat het potentieel van verschillende gewassen en hun afgeleide producten onderzoekt.Alterbake was aanwezig om ons project toe te lichten.

Stuurgroepvergadering 2 Alterbake

Op maandag 19 februari 2018 vond de tweede stuurgroepvergadering van ALTERBAKE plaats. De vooruitgang van het project werd besproken, evenals de resultaten van de screening van de oertarwes. Na alle info deden de leden mee aan een smaaktest met oertarwebroden. De witte broden werden gemaakt met 50% oertarwe- (eenkoorn, emmertarwe en Kamut) bloem en 50% standaard tarwebloem. De volkorenbroden hadden 50% oertarwe- (eenkoorn, emmertarwe en Kamut) meel en 50% standaard tarwebloem.

Workshop Desem en Oude granen

22 November 2017

EERSTE STUURGROEP VERGADERING

 

Op deze eerste vergadering werd het project en het team voorgesteld aan de stuurgroep.

 

 

Op dinsdag 14 november 2017 werd in Wageningen de workshop desem en oude granen georganiseerd door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en de Nationale Bakkerij Academie (NBA). Na een korte presentatie van Petra Kuiper, manager productbeoordeling en procesadvies van het NBC, konden we zelf aan de slag. Met de vakkennis van Peter Bienefelt, meester boulanger, en de deelnemende bakkers kon het niet mislopen. Er werden eenkoorn- en emmerbroden gebakken, maar ook spelt-, rogge- en rotkornbrood en durum stokbrood.

Opstart TETRA-project ALTERBAKE

 

Op 2 oktober 2017 is het 2 jaar durende project ALTERBAKE van start gegaan. Tijdens het project zullen 7 alternatieve granen onderzocht worden: eenkoorn, emmer, khorasan, quinoa, amarant, boekweit en teff. Ons mooie logo is gemaakt door Boris Bekaert.

14 November 2017

WORKSHOP DESEM EN OUDE GRANEN

 

Alterbake zal deelnemen aan deze workshop om zo diepere kennis op te bouwen over de oertarwes

Copright Alterbake